New Build

New Build

Rathmines - Passive House mixed-use building

 

This site is on a small side street in the middle of Rathmines, in Dublin’s southern inner suburbs. The brief was to accommodate two dwellings and a commercial use all to Passive House standard. Additional complications were that a six storey building was directly to the south, and that the scale changed dramatically from the rear garden of a two storey house on one side to a four storey office building on either sides of the site.

Sallins Crèche

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.     

Sallins Green Roof

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.  

Sallins Housing

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.   

Sallins Offices

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.

Sallins Parking

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.   

Media Building, Ballyfermot

 

This building was built as a free-standing extension of the Main Building of Ballyfermot College of Further Education.  It was designed to house the media courses of the college, including TV, film and journalism.  It was built and fitted-out for €9m.     

Joseph Little brought the project through the final stages of Planning and DES approvals, then through Fire Certification, Tender and Construction while employed as project architect in Oppermann Associates from 1999 to 2003.    

Rocky Valley - house for a wooded garden

 

This house was completed in 2005. 

The garden site is at the northern foot of the Sugar Loaf and is shaded on the west side by tall beech trees. The house was located to nestle between the trees and to maximize the area of eastern garden that both client and her parents (from the adjoining site) could overlook. 

Due to occasional flooding of the site and due to a desire to protect the beech trees, the house was raised on a steel grid resting on small block piles (each adjusted where necessary to avoid roots). 

Subscribe to RSS - New Build