Full-fill cavity wall

Full-fill cavity wall

Monkstown EnerPHit - winner Green Residential Building 2013

 

We’re very proud to say that in late 2012 our deep retrofit & extension of a Monkstown semi-D was certified to 'EnerPHit' standard by the Passivhaus Institute of Germany. It is the first ‘Passive House’ or ‘EnerPHit’ retrofit of any building type to be certified in Ireland, & only the fifth ‘EnerPHit’ in the world. To add to this it was voted Green Residential Building of the year in 2013 at the annual Green Awards: a series of great achievements.

Albany Road - house for garden lovers - winner Green Residential Building 2014

 

It always seemed as if this 1929 detached house and garage had landed on this site from outer space. Seen from the road it made sense - as they fill the site to front - but to rear it meant the house seemed pushed into one corner of a garden that grew and grew the further from the road one went. We learnt the builder had deliberately squeezed other plots to enlarge his own, but he didn't take advantage of the result: we put right an 84 year old missed opportunity!

Sallins Housing

 

Joseph Little, sub-contracting to The Architecture Company, brought the project from post-Planning through tender documentation (for all buildings) and completion of construction of Phase 1 (terraced and duplex housing) and the first half of Phase 2 (commercial, carpark and apartments).   The Planning documents were created at the height of the Boom in a rush. Little's job was to put manners on them and make sure the completed building's at least complied with minimum standards. It was a tough job.   

Rocky Valley - house for a wooded garden

 

This house was completed in 2005. 

The garden site is at the northern foot of the Sugar Loaf and is shaded on the west side by tall beech trees. The house was located to nestle between the trees and to maximize the area of eastern garden that both client and her parents (from the adjoining site) could overlook. 

Due to occasional flooding of the site and due to a desire to protect the beech trees, the house was raised on a steel grid resting on small block piles (each adjusted where necessary to avoid roots). 

Subscribe to RSS - Full-fill cavity wall